NASA Kampüsünde Geleceğin İçinde Bir Yolculuk

 Ray Kurzweil ve Peter Diamandis tarafından 2009 yılında kurulan Singularity Üniversitesi 38 ülkeden 80 kişiyi insanlığın en önemli problemlerine çözümler üretmek için Silikon vadisinde NASA Ames araştırma merkezine davet etti. Bu sene benim de Türkiye’den tek kadın katılımcı olarak davet edildiğim  bu yoğun program bazen bir sosyal deneyin içinde olduğumu bazen sokaktaki gerçekten koptuğumu hissettiğim olağanüstü bir yolculuğa dönüştü.

Teknoloji insanlığın sorunlarını çözebilir mi?

Yoksulluk, sağlık, eğitim, enerji, çevre, gıda, sağlık, güvenlik ve su gibi insanlığın en önemli  sekiz  global sorunu üssel büyüyen teknolojiler (exponential technologies) ile çözebilir mi? Amerika’nın en ünlü futüristlerinden ve Google’un mühendislikten sorumlu yöneticisi  Ray Kurzweil ve fütürist Peter Diamandis  bu soruya evet çözebilir diyerek 2009 yılında Silikon Vadisi’nin kalbinde NASA Ames Araştırma merkezinde Singularity Üniversitesi grubunu kurdular.

10 Haftalık Serüven

Ülkelerinin üstün başarılı  (high achiever) kişileri diye isimlendirdikleri 80 kişi 10 haftalık bir programda 24/7 açık olan çalışma mekanlarında NASA kampüsünde geceli gündüzlü bir tempoda zorlu bir süreçte projeler üretmeleri bekleniyor. İlk 5 haftası yapay zeka & robotlar, bioteknoloji & biobilişim, nanteknoloji & dijital üretim, ağlar & bilgisayar sistemleri, enerji & çevre sistemleri, uzay & fiziksek bilimler olmak üzere üssel büyüyen teknoloji alanlarında dünyanın en önemli isimlerinin ağırlandığı bir akademik program ile son teknolojiler ve dünyanın sorunları uzmanlar tarafından sunuluyor.  Bizler de programa uzmanlık alanlarımızda verdiğimiz seminerlerle katkıda bulunabildik.

Ardından 5 haftalık  süreçte takımların oluşturulup projelerin prototiplerinin üretildiği bir süreç geliyor. Bu sürecin sonunda projeler yatırım alanlar ağırlıklı Silikon vadisi’nde olmak üzere çeşitli ülkelerde şirketler kurularak hayata geçiriliyor.

Program psikolojik olarak uzunluğu, yüksek güvenlikli NASA kampüsünde sürekli kalınıyor olması ve 80 başarılı insanın bu süreçteki ilişkileri açısından oldukça zorlu bir süreç.

Bizden temel beklenti gelecek 10 yılda 1 milyar kişiyi hayatını iyileştirecek projeler üretmemiz.

35 ülkeden 80 kişi

Benim de aralarında bulunduğum her türlü eğitim ve yaş grubundan olabildiğince geniş bir yelpazede davet edilen 80 kişi bu süreci hem psikolojik hem de fiziksel olarak iyi geçirmesi için sağlıklı beslenmemizden sporumuza kadar her detay önceden düşünülen bir programın bizi beklediğini biliyorduk.

Buraya gelirken seçilmemizde en önceli kriterler uzmanlık alanlarımız, insanlık için neler yapmak istediğimiz, gelecek planlarımız, girişimcilik deneyimimiz idi.

Programda 35 ülkeden 23 kadın 47 erkek olmak üzere toplam 80 katılımcı var.

Bu yılın projeleri

Bu sene 17 projeden bazıları şunlar:

Kanserde erken teşhisin MicroRNA’ler  aracalığı ile yapılması

Geçen hafta Londra’da Google’un Sergey Brin’in $332000 aldığı ilk suni üretilmiş et ile yapılan hamburger herkesin çok ilgisini çekti. Burada arkadaşlarımı çok daha ucuza laboratuvarda et üretebilecekleri bir proje üzerine çalışıyorlar.

Özellikle kanser ve lösemi gibi hastaların sık yapması gereken kan testlerinin evde yapabilmelerini sağlayan bir test ünitesi

İnsansız hava araçlarına (drone) sensör ve fotoğraf kaydedebilme özellikleri ekleyerek tarımda kaliteyi artırmak

Mobil telefonlarda herkesin kendi uygulamasını tasarlayabileceği bir platform geliştirilmesi

 

 

 

Category : Blog TR, Genel
Tags :